slanger

Slanger er ikke kæledyr – eller hvad?

Slanger er ikke kæledyr – eller hvad?

Slanger er ikke kæledyr i den gængse forstand – dog kan du stadig holde slanger derhjemme. I denne artikel bliver du klogere på, hvordan du holder slanger som hobbydyr (og ikke kæledyr) i privaten.

Du har gået med planer om at få dig et kæledyr derhjemme, men du kunne godt tænke dig at få noget mere alternativt, end hvad man forstår ved almindelige kæledyr – og derfor har du udelukket forslag som katte, hunde, hamstre og så videre.

Efter du har undersøgt forskellige alternativer, er du kommet frem til, at du godt kunne tænke dig at holde slanger – men er du klar til at håndtere det ansvar, det er at have en slange?

Nogle mennesker er af den opfattelse, at slanger blot er dyr, der passer sig selv det meste af dagen; de skal bare fodres et par gange i løbet af dagen, og resten af tiden kan man kæle med dem og vise dem frem for andre. Er det også den opfattelse, du har af at have slanger derhjemme, så tager du grueligt fejl.

Det kræver en hel del af dig at holde slanger, og du skal ikke forvente at få så meget kærlighed igen fra dem; faktisk skal du være tilfreds, hvis du får lov til at betragte dem uden problemer og måske endda at holde dem i dine hænder.

Slanger er nemlig ikke kæledyr – de er hobbydyr.

Hvorfor er slanger hobbydyr?

Det er bestemt muligt at holde slanger derhjemme, men du skal gøre dig klart, at der ikke er tale om den form for kæledyr, du måske kender fra mere almindelige hjem; dem du ser hos de fleste mennesker, og som har pels på kroppen og leger med legetøj.

Slanger kommer ikke, når du kalder på dem. For det første har de ikke nogle ører, men dernæst ligger det heller ikke i deres natur at have en ejer, der passer på dem. De passer på sig selv.

At have et hobbydyr betyder, at du har et dyr derhjemme, fordi du finder det spændende og fascinerende at have netop sådan et dyr – fx en slange. Du kan ikke lære en slange tricks, nogle slanger vil være farlige for dig, og så er de ikke interesserede i at putte med dig dagen lang.

Slanger holder man, fordi man godt kan lide at betragte dem og kreere et udsnit af deres naturlige habitat, som kan man se dem udfolde sig i. Man holder ikke slanger, fordi man regner med at kunne gå ture med dem, have dem med i sengen for at sove med dem eller lade dem optræde for en.

Hvad kendetegner slanger?

For at blive klogere på hvorfor slanger bliver betragtet som hobbydyr og ikke kæledyr, er det relevant at forklare lidt nærmere om, hvordan slanger er forskellige fra andre dyrearter.

En hund vil gøre alt for at passe ind i din flok, hvis du har sat dig i position som leder. En kat passer måske meget sig selv, men den rette kat vil nyde at spendere en hel dag sammen med dig. Et hamster kan mere eller mindre passe sig selv det meste af dagen, så længe du husker at fodre den og så videre.

En slange kan lide at jage. Den agerer ikke i flok, og den er slet ikke socialt anlagt. Desuden kan du som sådan heller ikke tæmme en slange, men du kan gøre den vant til at være i din favn – man taler derfor om at gøre den håndvant.

Slangen gør ikke det store væsen af sig, og den kan godt forekomme “doven” for der utrænede øje. Og selvom slangeunger ser søde ud, så er slanger jo slet ikke pelsede og bløde, som man kender det fra andre dyr.

Hvilke typer slanger er gode at starte med?

Hvis du alligevel efter denne læsning er fast besluttet på at anskaffe dig en eller flere slanger til hjemmet, så er der nogle typer, der er bedre at starte med end andre.

Det er for det første ikke alle typer af slanger, der er lovlige at have. Det giver måske sig selv, siden nogle slanger er giftige og farlige, hvorfor man ikke bare kan have den slags hos private mennesker. Endvidere kræver nogle slanger lidt mere træning end andre, før de er håndterbart, hvorfor du ikke bør kaste dig over de svære typer som de første, når du gerne vil have slanger – der er jo en grund til, at der findes slangetæmmere.

Hvis vi skal komme med to gode forslag i forbindelse med at vælge din første slange, bliver det i form af en kongepyton eller en kornsnog. Du skal ikke lade dig afskrække af ordet “konge”, for denne her type slange bliver ikke alt for lang. Desuden er den relativt nem at have med at gøre, og det samme gælder for kornsnogen – og derfor er det to gode slangetyper af vælge som de første.

I videoen herunder kan du lære mere om, hvordan man holder slanger derhjemme – for eksempel med en kornsnog:

(Artiklen fortsætter efter videoen)

Hvem kan have slanger derhjemme?

Som sådan kræver det ikke det store hjem at have slanger, for man har slangerne i terrarier. Derfor har det ikke den store betydning, om du bor på en stor landejendom eller i en lejlighed – du har alligevel slangerne i et bur.

På den ene side er slangerne forholdsvis lette at have med at gøre, da du holder dem på et afgrænset areal. De fælder ikke og skal ikke luftes – det eneste du skal huske, er at holde deres klima i terrariet godt og sørge for, at de føler sig trygge.

Men som det er med så mange andre hobbyer og interesser, så er det noget, du skal tage sig af – specielt fordi der er tale om levende dyr. Du skal have tiden til at tage dig af dyrene, især hvis du vil have mange slanger. Primært handler det o, at du skal holde deres indeklima behageligt og rent samt fodre dem jævnligt.

Således kan man her godt sammenligne med det at anskaffe sig et kæledyr: Du skal overveje, om det er en dille eller en fiks idé, du lige har fået, eller om du rent faktisk vil investere den nødvendige tid og penge i projektet, som det vil kræve på lang sigt at holde slanger.

Fifs og overvejelser til at holde slanger

Som det sidste i denne artikel vil vi komme ind på nogle vigtige punkter samt overvejelser, du skal have in mente både i begyndelsen med at undersøge, om slanger er noget for dig, og i det lange løb med at holde slanger generelt.

1) Et rigtig godt tip er, at du skal sætte dig ind i den art af slanger, du vælger. Her kan vi igen sammenligne med mere almindelige kæledyr. Slanger ser forskellige ud, og slanger er også forskellige. Du bør derfor undersøge grundigt forud, hvad det kræver at holde den specifikke type af slange i forhold til mad, klima, bur og så videre.

2) Selvom du kan læse dig til, hvordan slanger er forskellige, så er det jo ikke sikkert, at den givne slange har læst den samme bog som dig. Vi mener, at slanger også har personligheder, og den attitude og væremåde kan ændre sig med alderen og ikke mindst over årets forskellige sæsoner.

3) Slangen vil tilpasse sig, men det er virkelig vigtigt, at du sørger for, at slangen har noget at tilpasse sig til. Der er få slanger i det danske klima, og eksotiske slanger kræver leveforhold, der minder om dem, de er vant til.

4) Der er ikke tale om en hund, der kan løbe rundt og passe sig selv og følge efter dig. Foruden at slangen nok vil foretrække at være i et område, der minder om sit naturlige habitat, så skal den ikke fare alene rundt. Du kan risikere, at din lillesøsters hamster pludselig er forsvundet  – og kan du en dag ikke finde slangen, skal der slås alarm.

Selvom din slange måske ikke er farlig, er det ikke sikkert, at din nabo er klar over dette. Pludselig kan der blive ringet til politiet, og det helt store alarmsystem bliver slået unødigt til, fordi dit hobbydyr er sluppet ind til naboen.

5) Rådfør dig med folk, der har forstand på emnet. Det gælder både, når der er tale om mennesker, der har haft slanger derhjemme længe, og hvis der er tale om forhandlere af slanger. Den slags mennesker kan virkelig forklare dig nærmere om, hvad det reelt vil indebære at have slanger i en længere periode. Her forsøger man nemlig ikke at sælge dig en lyserød drøm om at have et sejt dyr for at skille sig ud – heller ikke selvom du taler med en sælger – men at indføre dig i de reelle krav til at have slanger.

Slangesælgeren – den gode af slagsen – er jo også interesseret i, at slangen ender med at bo et sted, hvor der bliver taget godt af den. Der er trods alt tale om et levende dyr.

6) Læg et budget, så du ikke bliver over, hvad det vil kræve at tilpasse klimaet til slangen løbende, passe på den, variere dens kost og ikke mindst lægge penge til side til en dyrlægeregning, hvis det skulle blive nødvendigt.

FAQ BOKS

Er det dyrt at holde slanger?

Der er startudgifter i forbindelse med køb af slangen, bur osv., og der er løbende udgifter til mad …

Er slangen et kæledyr?

Nej, slangen defineres ikke som et kæledyr, men som et hobbydyr.

Hvilke slanger er gode som de første hobbydyr?

Kongepyton og kornsnog er gode slange at starte med, hvis du vil holde slanger derhjemme.